
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا یا پرفشاری خون به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیوارهی سرخرگها ایجاد میشود وضعیتی است که فشار خون شخص به میزان نرمال بیش از حد افزایش یافته و به اندازه کافی برای ایجاد مشکلات جدی در سلامتی افراد میباشد. این وضعیت معمولاً بدون هیچ علامت یا علت خاصی قابل تشخیص نیست و ممکن است منجر به بروز بیماریهای خطرناکی مانند اختلالات قلبی، سکتهی مغزی، بیماریهای کلیوی و غیره شود.
چه افرادی در معرض فشارخون بالا هستند؟
فشار خون بالا یکی از مشکلات شایع در جوامع امروزی است که میتواند افراد را در معرض خطر بیماریهای قلبی و عروقی قرار دهد، افزایش فشار خون در بین افراد بالاتر از 45 سال متداول است. در این بین سهم مردان بیش از زنان است افرادی که ژنتیکی اعضای خانوادهشان دچار این مشکل بودند، افراد چاق یا دارای چربی بالا در بدن، افراد با سبک زندگی نامناسب از جمله تغذیه نامناسب و کمتحرکی، افراد با استرس و اضطراب زیاد، مصرفکنندگان مواد مخدر و الکل و همچنین افراد دارای بشقاب خوردنی نمک بیش از حد، از افرادی هستند که در معرض خطر بالای فشار خون هستند.افرادی که مراقبت از فشار خون خود را نادرست و ناقص انجام میدهند، نیز ممکن است با مشکلات فشار خون بالا روبهرو شوند.
فشار خون روی چه عددی باشد بهتره
فشارخون طبیعی باید ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه یا کمی کمتر باشد. اگر عدد بالایی بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ و عدد پایینی بین ۸۰ تا ۸۹ میلیمتر جیوه باشد، در مرحله اول فشارخون بالا هستید. اما زمانی که عدد بالایی بیشتر از ۱۴۰ و عدد پایینی بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه را نشان دهد، مرحله دوم فشارخون بالا بوده و علائم افزایش فشار خون ظاهر میشود.
علائم فشار خون بالا
فشار خون بالا یکی از مشکلات شایعی است که میتواند بدون هیچ علامتی به صورت سکته قلبی یا سکته مغزی منجر شود. برخی از علائم فشار خون بالا شامل:
- سردرد مزمن
- خستگی
- خواب آلودگی
- تنگی نفس
- تپش قلب
- خونریزی از بینی
بهترین راه برای تشخیص وجود ارتباط این نشانهها با فشار خون بالا، بررسی منظم فشار خون با دستگاه و انجام معاینههای سالانه یا ۶ ماهه توسط پزشک است.
عوارض فشار خون بالا
- بیماریهای قلبی
- سکته مغزی
- آسیب به کلیهها
- آسیب به چشمها
- آسیب به عروق
درمان و پایین آوردن فشار خون بالا
برای کنترل و پایین آوردن فشار خون بالا، افراد میتوانند به تغییرات در سبک زندگی و مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک متخصص خود روی آورند.
تغییر سبک زندگی : ورزش منظم، کنترل استرس،کاهش مصرف نمک، کاهش غذاهای حاوی چربی اشباع شده، ترک سیگار
مدیریت استرس: تکنیکهای آرامشبخش مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی.
کاهش وزن: رسیدن به وزن مناسب میتواند فشار خون را بهطور قابلتوجهی کاهش دهد.
مصرف داروهای تجویز شده: داروهای ضد فشار خون مانند دیورتیکها، مهارکنندههای ACE و بتابلوکرها میتوانند موثر باشند.
در صورتی که تغییرات در سبک زندگی کافی نبود و فشار خون باز هم بالا باقی ماند، پزشک ممکن است داروهای خاصی تجویز کند که به کنترل فشار خون کمک میکنند. مهم است که افراد با فشار خون بالا به صورت منظم با پزشک خود مشورت کنند و داروها را به دقت مصرف کنند تا بهبودی خود را تضمین کنند و از بروز عوارض جدی جلوگیری نمایند.
پرفشاری خون به آرامی در مدت زمان طولانی بدون علائم آسیب ایجاد می کند. به همین دلیل است که رعایت عادات سالم مانند ورزش منظم و رژیم غذایی کم قند، نمک و چربی های ناسالم بسیار مهم است. همچنین باید فشار خون خود را چک کنید و اعداد آن را بدانید.مدیریت فشار خون بالا، اهمیت دارد که سبک زندگی سالمی را رعایت کرده و به مشاوره پزشک متخصص مراجعه کنید.
برای دیدن مقالات بیشتر به سایت دارو پرداز مراجعه کنید.
برای خرید مواد اولیه دارویی و برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید باما تماس حاصل نمایید.