
ویتامین ب12 چیست؟
ویتامین ب12 یکی از ویتامینهای مهمی است که برای حفظ سلامتی بدن انسان ضروری است. این ویتامین برای عملکرد صحیح سلولهای عصبی، تولید سلولهای خونی، و حفظ سلامت پوست و مو ضروری است .اگر بدن به اندازه کافی ویتامین ب12 دریافت نکند، ممکن است با عوارض جدی مواجه شود.
علائم کمبود ویتامین ب12
- خستگی
- ضعف عمومی
- افسردگی
- مشکلات حافظه
- تاری دید
- اضطراب
- سردرد
- تغییرات خلق و خو
علت کمبود ویتامین B12
یکی از عوامل اصلی کمبود ویتامین B12، کمبود مصرف آن از طریق غذاها است. این ویتامین به طور عمده از منابع حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی تامین می شود. بنابراین، افرادی که رژیم غذایی خود را از منابع حیوانی محدود کرده و یا از رژیم گیاهی پیروی می کنند، ممکن است با کمبود ویتامین B12 روبرو شوند. برخی از افراد مانند بیماران دیابتی، افراد مسن یا زنان باردار، ممکن است نیاز به مکملهای ویتامین ب12 داشته باشند.
عوامل دیگری که می توانند باعث کمبود ویتامین B12 شوند عبارتند از:
– اختلال در جذب ویتامین B12 از دستگاه گوارش، مثلا در بیماری هایی مانند کلیه های و یا سندرم روده حساس
– مصرف بلند مدت داروهایی که جذب و استفاده از ویتامین B12 را کاهش می دهند، مانند داروهای ضد اسید معده
– بارداری و شیردهی که نیاز بیشتری به ویتامین B12 دارند
– عوامل وراثتی که باعث کاهش تولید این ویتامین در بدن می شوند
منابع ویتامین B12
ویتامین B12 به طور طبیعی در بسیاری از محصولات حیوانی وجود دارد. این ویتامین معمولا در مواد غذایی گیاهی دیده نمی شود، منابع غذایی خوب ویتامین B12 شامل گوشت گاو، گوشت بره، ماهی، محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست، برخی از محصولات غذایی حاوی مخمر و تخم مرغ است. علاوه بر این، تولیدکنندگان، برخی انواع شیر گیاهی و غلات صبحانه را با B12 غنی می کنند.از آنجایی که بدن انسان قادر به تولید ویتامین ب12 نیست، باید از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین آن را تامین کرد. با اینکه ویتامین ب12 در انواع غذاها یافت می شود، برخی افراد در معرض افزایش خطر ابتلا به کمبود آن هستند.
چه میوه هایی ویتامین b12 دارند؟
- زغال اخته
- موز
- پرتقال
- کیوی
- آلو
- شاتوت
- انار
- مویز
خواص ویتامین B12
- افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی
- بهبود عملکرد حافظه و تمرکز
- حفظ سلامتی پوست و مو
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی
- تولید سلولهای خون ضروری
کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 چیست؟
کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 زمانی اتفاق می افتد که بدن شما گلبول های قرمز سالم کافی نداشته باشد زیرا بدن شما کمبود ویتامین B12 دارد. ویتامین B12 برای ساخت گلبول های قرمز لازم است. به همین دلیل، کمبود ویتامین B12 می تواند باعث کم خونی شود . افراد بدون داشتن کم خونی می توانند کمبود ویتامین B12 داشته باشند.
میزان روزانه ویتامین B۱۲ مورد نیاز بدن چقدر است؟
اگر قصد تامین این ویتامین را از طریق رژیم غذایی دارید، باید حد معمول مصرف ب۱۲ را بدانید. به طور کلی هر فرد با توجه به شرایط و سن خود باید به صورت زیر ویتامین b۱۲ را مصرف کند:
- نوزادان ۰ تا ۶ ماه: ۰.۴ میکروگرم در روز
- نوزادان ۷ تا ۱۲ ماه: ۰.۵ میکروگرم در روز
- خردسالان ۱ تا ۳ سال: ۰.۹ میکروگرم در روز
- کودکان ۴ تا ۸ سال: ۱.۲ میکروگرم در روز
- کودکان ۹ تا ۱۳ سال: ۱.۸ میکروگرم در روز
- نوجوانان بالای ۱۴ سال: ۲.۴ میکروگرم در روز
- بزرگسالان بالای ۱۹ سال: ۲.۴ میکروگرم در روز
- زنان باردار: ۲.۶ میکروگرم در روز
- زنان شیرده: ۲.۸ میکروگرم در روز.
ویتامین ب ۱۲ کارکردهای مهمی را در بدن ایفا میکند و میتواند برای بدن به طرق مختلف مفید باشد. با توجه به اهمیت ویتامین ب12 برای سلامتی بدن، لازم است همیشه مواد غذایی حاوی این ویتامین را به جزو رژیم غذایی خود اضافه کرد و دریافت ویتامین B12 کافی از طریق رژیم غذایی مهم است. در صورت عدم توانایی در تأمین نیازهای ویتامین B12 از طریق مواد غذایی، مشورت با پزشک و مصرف مکملهای ویتامین B12 توصیه میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره میتوانید با ما تماس حاصل نمایید.